ابتدا اجازه بدهید که بدانیم گلوتن چیست؟ گلوتن نوعی پروتئین است که در غلاتی مثل گندم، جو و جو دوسر وجود دارد. بعضی از افراد در هضم و جذب گلوتن دچار مشکل هستند که به آن بیماری سلیاک میگویند و نوعی بیماری خودایمنی است. کسانی که دچار این بیماری هستند باید در رژیم غذایی خود موادی استفاده کنند که فاقد گلوتن باشد، مثل انواع برنج سفید و برنج قهوهای، ذرت و گندم فاقد گلوتن. همچنین این افراد باید دقت کنند که پارهای از مواد غذایی فرآوری شده و آماده نیز در تهیه سس ویا ادویه جاتی که استفاده میکنند، دارای گلوتن هستند و حتماً باید به برچسب روی مواد غذایی که نوشته شده باشد «فاقد گلوتن»، توجه کنند.
گلوتن و چاقی
ارتباط بین گلوتن و چاقی در حقیقت به خود گلوتن مربوط نمیشود؛ زیرا گلوتن یک نوع پروتئین است که نمیتواند با ذخیره شدن در بدن سبب چاقی شود؛ اما ارتباط گلوتن و چاقی مربوط به موادی است که حاوی گلوتن هستند. چون گلوتن در گندم، جو و جو دوسر وجود دارد و این مواد علاوهبر داشتن گلوتن، حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هستند که این کربوهیدرات موجب چاقی میشود. بنابراین با حذف گلوتن از غذای رژیمی در واقع مجبور هستید مصرف نان را کنار بگذارید که در نتیجه به کاهش وزن و لاغری شما کمک میکند.
ذاهای حاوی گلوتن
لیست غذاهای بدون گلوتن
سبزیجات و میوهها اغلب بدون گلوتن هستند و به همین دلیل مصرف آنها در انواع رژیم بدون گلوتن ممانعتی ندارد. همچنین انواع گوشت مرغ، ماهی و گوشت قرمز فاقد گلوتن هستند که مصرف آنها هیچگونه ضرری ندارد. بیشتر افرادی که از رژیم بدون گلوتن میخواهند استفاده کن،ند برای جایگزینی نان گندم یا جو میتوانند از نان تهیه شده از ذرت یا آرد برنج استفاده کنند. البته تمام غلات حاوی گلوتن نیستند و در رژیم بدون گلوتن میتوان از غلاتی که فاقد گلوتن هستند، استفاده کرد، این غلات شامل موارد زیر است:
- کوینو (کینوا)
- برنج قهوهای
- برنج وحشی
- گندم سیاه
- ذرت خوشهای
- تاپیوکا
- ارزن
- برنج معمولی
- و…
نان بدون گلوتن چیست ؟!
نان بدون گلوتن نوعی نان است که از غلات بدون گلوتن مثل ذرت یا برنج تهیه ویا از ارزن، کینوا و غلات دیگر تهیه میشود؛ همچنین برخی از انواع نان بدون گلوتن با گندمی که گلوتن آن تصفیه شده باشد، پخته میشود. همچنین یک از حبوبات که فاقد گلوتن است و ویتامینهای مفید زیادی برای بدن دارد، نخود است که برخی از افراد از ترکیب آن با ذرت که فاقد گلوتن است، انواعی خوشمزه از نان بدون گلوتن تهیه میکنند. به همین دلیل افرادی که تحت رژیم بدون گلوتن قرار دارند، میتوانند همراه با غذای خود نان مصرف کنند و از طعم نانهای خوشمزه بدون گلوتن لذت ببرند.
برنج بدون گلوتن
انواع برنج به طور طبیعی فاقد هرگونه گلوتن هستند اما ذکر این نکته شایان توجه است که بعضی از برنجهای آماده و یا مواد غذایی برنجی که در غذاهای فرآوری شده و آماده به مصرف استفاده میشود، ممکن است بهخاطر استفاده از انواعی از سسها و افزودنیها دچار کمی گلوتن باشد. به همین دلیل پیش از اقدام به تهیه و مصرف این گونه خوراکیها، حتما برچسب آنها را چک نمایید و تنها به وجود برنج در آنها و عدم وجود غلات دیگر، اکتفا نکنید.
منبع : https://www.ghafaridiet.com/
تهیه شده در سایت دلیا || www.dlea.ir